Tonijn-vissersgroep Laha

Project:Vissersgroep Pokmas Tiberias
Activiteit:ondersteuning aanvraag hulp IFAD programma CCDP
Doel:verandering van vismethode | armoedebestrijding | economische groei smallholders
Locatie:Tawiri, Teluk Ambon
Product: vis voor de dorpsmarkt
Looptijd:maart-mei 2016

Indonesië heeft een kustlijn die behoort tot de langste ter wereld. Die kustlijn is verdeeld over ongeveer zeventienduizend eilanden. Maluku heeft een kustlijn van 10.662 km verdeeld over 1.412 eilanden, volgens de gegevens van het DPMPTSP (voorheen BKPMD) van de provinciale overheid. Tja, de overheid hier houdt van lange afkortingen. De prachtige kustlijn van Maluku is dus bijna net zolang als de afstand hemelsbreed van Amsterdam naar Jakarta. Er zijn dus vele dorpsgemeenschappen voor hun gezinsinkomen afhankelijk van hun dagelijkse visvangst in de kustwateren.

Via familierelaties hadden wij al vriendschappelijke omgang met een aantal Butonese vissersfamilies in Kampung Baru, Laha op het eiland Ambon. Van deze vissers hebben we mogen leren over de tonijnvisserij rondom de Lease eilanden en de positie van Molukse vissers in de wereldwijde productieketen van tonijn. Het is in onze optiek een aaneenschakeling van schrijnende verhalen, risicovolle zware werkzaamheden en een minimale opbrengst in vergelijking met de tonijnfilet prijzen in ontwikkelde landen. Daarover zal later meer over worden gepubliceerd op onze website. Met name over een aantal mogelijke achtergronden van de economische achterstand in Maluku.

CCDP: The Coastal Community Development Project

Het VN agentschap International Fund for Agricultural Development (IFAD) heeft een 43 miljoen dollar hulpprogramma voor ‘small islands and coastal areas‘ uitgerold in twaalf provincies in Indonesië. Dit hulpprogramma loopt van 2013 tot en met 2017. Doel van het programma is armoedebestrijding en het stimuleren van economische groei in achtergestelde gebieden. Het Indonesische Ministerie van Maritieme Zaken & Visserij is de uitvoerende instantie i.s.m. de provinciale en regionale diensten voor visserij. De gemeenschappen kunnen bij deze instanties een aanvraag indienen voor hulp. Voorwaarde is wel dat zij zich in groepen van een aantal huishoudens laten registreren.

De vissergroep in Laha bestaat uit 10 gezinnen. Zij willen hun inkomsten veiliger stellen door de aanvraag van een purse seine boot oftewel bodi jaring bobo in Maluku. Met deze techniek van vissen met purse seine netten op kleinere sardiensoorten kunnen zij over een langer deel van het jaar aan het werk. Bovendien is het dichter bij huis want de vislokvlotten (rumpongs) liggen altijd binnen de 12 mijl zone. De vangst van yellow fin en blue fin tuna is namelijk mede afhankelijk van de migratiegedrag van deze vis. Er zijn dus perioden waarin er veel minder of geen tonijn wordt gevangen terwijl het behoorlijke kosten met zich mee kan brengen, afhankelijk van de afstand tot de vangstlocatie.

De hulp die in Kampung Baru, Laha werd aangevraagd ging over de volgende items:

  • een 15 GT purse seine boot (bodi jaring bobo)
  • bijbehorende 40 pk Yamaha buitenboord motoren
  • pur seine netten
  • vijf 2 GT tonijn long boats (bodi tuna met ice box)
  • vijf 15 pk Yamaha buitenboord motoren

We hebben samen met de vissergroep een aanvraagdocument opgesteld waarin motivatie en doelstelling helder zijn verwoord.

Wordt vervolgd

Posted in Micro-ondernemingen, Projecten, Visserij and tagged , , , , , .