Reflectie over het jaar 2020

add: Smart Slider < (F:)_img archive_2018; 2019; 2020; S10+; (C:) Archive_2020_S6+_img-vids > add: clip pxlr+Davinci // change: post_feature img

Text in voorbereiding gereed medio maart 2022

Ook dit jaar, vooral het eerste kwartaal, stond in het teken van de aardbeving op Ambon. De opknapwerkzaamheden in Amahusu naar aanleiding van de verhuizing van ons ‘kantoor’ in 2019 moesten tussen neus en lippen doorgedrukt worden. Eind van het liedje: een aantal voor ons netwerk nodige zaken hebben we niet kunnen afhandelen. Drie maanden in Maluku tijdens een natuurramp bleek ruimschoots tekort. De beschikbare financiële middelen eveneens. Toch hebben we, in combinatie met alle ad hoc noodactiviteiten, het lang voorbereide toerisme-onderzoek met de werkgroep Mata Budaya Maluku, kunnen uitvoeren. In de periode voor en na de overgang van 2019 naar 2020. En dat bleek achteraf een dankbaar juiste beslissing…

Toerisme-onderzoek

De werkgroep is voortgekomen uit het netwerk van Happy Green Islands (HGi). Na twee publieke HGi-bijeenkomsten in mei en juli van 2019. De eerste vond plaats in het Moluks Kerkelijk Centrum en de tweede in het wijkgebouw van stichting Toma in Wormerveer. Het gezamenlijk brainstormen begon in oktober 2018 met een serie lange weekenden in Leerdam, Maastricht en Nijmegen. Het team met Anita Matauseja en Tirza Mual kreeg langzaamaan kreeg haar huidige vorm. Naar aanleiding van die ontmoetingen werd de basis gelegd voor de werkgroep Mata Budaya Maluku oftewel vrij vertaald: Eye for the Moluccan Culture.

Het onderzoek in hoofdlijnen:

  • het in kaart brengen van trekpleisters.
  • verkennen van accommodaties (in afgelegen gebieden)
  • verkennen van de mogelijkheden voor een eco-resort

We zijn dankbaar voor de tijd die Springtij Architecten heeft willen vrijmaken in de voorbereidingsfase. De architecten Gimill en Kees hebben ons op een inspirerende en geduldige wijze begeleidt in onze ideeën met advies vanuit hun vakkennis en financieel inzicht. Rome is ook niet in één dag gebouwd dus we hebben nog veel studie en werk aan de winkel. Meer over het onderzoek is te vinden op onze site in Project Mata Budaya Maluku.

Vleermuizen

In januari hoorden wij op Ambon de eerste geruchten over een besmettelijke ziekte in China. Met trefwoorden zoals laboratorium, vleermuizen, wetmarkets, Wuhan, Sars. Beelden van omvallende mensen in Chinese steden op straat circuleerde op social media. We hebben in Maluku geen enkele ophef opgemerkt. De samenleving was nog steeds in de ban van de post-seismische series aardbevingen en een daardoor mogelijk risico van een tsunami. Loszittende ruitjes in de raamkozijnen, zoals in veel Molukse huizen, helpen de gemoedstoestand ook niet echt. Ze werken als seismograafjes. Je merkt zelf niks maar de trillende ruitjes geven aan dat er wéér een beving bezig is.

De voorzitter vertrok begin februari helaas weer naar Nederland. Er was nog zoveel te doen, in kaart te brengen en te helpen. Gelukkig stond het benefietprogramma met o.a. de release van de benefietsong Care for Maluku op de agenda. Het verblijf in Nederland zou hopelijk maar een paar maanden duren. De fondsen zouden binnenkort voorhanden zijn om een gestructureerd plan van aanpak te kunnen uitvoeren.

De vliegreis Jakarta-Amsterdam over Ghuangzhou, een stad van vijftien miljoen inwoners, was een voorbode voor wat zou komen over de gehele wereld. De Guangzhou Baiyun International Airport was ongewoon rustig. Enkele westers uitziende reizigers en een paar peletons Chinese reizigers. Die laatsten hadden zonder uitzondering allemaal een masker op. Meegenomen van huis want het kopen van een masker op de airport bleek niet mogelijk. Alle winkels en restaurantjes gesloten. Op Schiphol bleek er niets aan de hand. Geen checks, geen controle op vluchtherkomst, niets aan de hand. Wel erg koud.

Op slot

De nationale en internationale vrijheidsbeperkende maatregelen in 2020 hebben een onverwacht zware wissel getrokken op onze te verwachte baten en onze planning aan werkzaamheden. Zelfs de beperkte financiële middelen die wel binnen handbereik lagen, hebben weinig kunnen betekenen in de uitvoering van projecten of hulp. Kort door de bocht gezegd: zowat alle activiteiten zijn in de loop van het jaar steeds verder on hold komen te staan. Hetzelfde geldt voor de organisaties in ons netwerk in Nederland en Maluku. Het voelt benauwend aan. Onrechtvaardig.

Aan ondersteuning onderwijskosten en micro-ondernemingen zijn nog wel een paar mensen op Ambon geholpen, zij het minimaal. De vaste lasten zijn uiteraard wel blijven doorlopen. Maar het eigen vermogen is positief en staat er goed voor.

De nationale en internationale vrijheidsbeperkende maatregelen in 2020 hebben een onverwacht zware wissel getrokken op onze te verwachte baten en onze planning aan werkzaamheden. Zelfs de beperkte financiële middelen die wel binnen handbereik lagen, hebben weinig kunnen betekenen in de uitvoering van projecten of hulp. Kort door de bocht gezegd: zowat alle activiteiten zijn in de loop van het jaar steeds verder on hold komen te staan. Hetzelfde geldt voor de organisaties in ons netwerk in Nederland en Maluku. Het voelt benauwend aan. Onrechtvaardig.

Aan ondersteuning onderwijskosten en micro-ondernemingen zijn nog wel een paar mensen op Ambon geholpen, zij het minimaal. De vaste lasten zijn uiteraard wel blijven doorlopen. Maar het eigen vermogen is positief en staat er goed voor.

Hoop

De ssd-data van de onderzoeken voor toerisme en noodhulp & wederopbouw hebben we gelukkig veilig kunnen stellen. De drone heeft het overleefd evenals het team van Mata Budaya Maluku. Na bijna schipbreuk te hebben geleden, op een halfzinkend bootje op de kaap Ameth aan de noordoostkust van het eiland Nusa Laut, is een laptop verloren gegaan aan interne corrosie door zeewater. De electronica zat in een drijvende waterproof hardcase en dry bags maar één dry bag was niet helemáál goed afgesloten. Die van de laptop. Helaas pindakaas.

Another lesson learned. Check double check. Maar alle opleidingen zijn duur tegenwoordig dus dat relativeert de ellende een beetje. De bejaarde laptop kwam niet meer in aanmerking voor schadecompensatie. Onkosten dus voor de voorzitter die onderhand toch wel een nieuwe toe was. Dwang voelt echter nooit prettig. Het werken met de nieuwe workstation zeer zeker wel.

Resultaat

En die nieuwe workstation heeft zijn fixe waarde meteen mogen bewijzen. In maart 2020 werd een concept plan-van-aanpak ‘Noodhulp en Wederopbouw’ met vooropzet projectmanagement geleverd aan de oprichter van het benefiet muziekcollectief Endless Light Orchestra.

2020 zou het jaar van de doorbraak worden voor alle betrokken partijen. Needless to say dat naast de bejaarde laptop vrijwel alle vergevorderde plannen in het water zijn gevallen. Geen landelijk benefietgala met bekende Molukse en Nederlandse artiesten, geen benefiettour, geen donaties, geen fondsen. Geen gezamenlijk steentje mogen bijdragen aan de wederopbouw van de getroffen gebieden in Maluku.

We zijn echter niet bij de pakken neer gaan zitten. In maart werd door het muziekcollectief het benefietnummer ‘Care for Maluku’ met video clip uitgebracht op Spotify en Youtube. Het hele jaar door hebben zij nieuwe songs opgenomen in de Wisseloord Studio’s en Cruise Control Studio’s. Het wachten is wanneer het landelijk benefietgala kan plaatsvinden.

Het bestuur van Beachhead heeft de rest van het jaar zelf de aanvullende funding bij elkaar gespaard voor de vaste lasten, reiskosten en activiteiten in Maluku voor 2021. Er kon niet veel meer dus dan maar vol gas op wat nog wel kan. En het heeft resultaat opgeleverd. Ons besluit staat vast: het jaar 2021 zijn we in Maluku aan het werk. Linksom of rechtsom, onderdoor of bovenlangs. No matter what; maju tarus…

Het bestuur

© 2020 Care for Maluku – Endless Light Orchestra
Posted in Nieuws, Van het bestuur.