Project :
Gaharu–agroforestry
Activiteit : | onderzoek en ondersteuning gaharu-agroforestry potentie in dorpsgemeenschappen |
Doel : | inzicht verkrijgen in de supply chain, markt, wetgeving, productiemethoden, historie |
Locatie : | West en Midden Seram, Malaysia, Singapore |
Product/dienst : | agarwood dust, chips, chunks, pieces, oil |
Status : | fase 1-3 afgerond; looptijd verdere activiteiten onbepaald vanwege complexiteit |
update: onder de projectbeschrijving meer over gaharu in de documentaire ‘Scent of heaven’
De Molukken herbergen veel natuurlijke rijkdommen. Gaharu is daar één van. Het is het duurste bosproduct ter wereld. De gaharuboom kan van belangrijke betekenis zijn voor de sociaal-economische toekomst voor boeren in afgelegen gebieden. Beachhead werkt sinds 2016 aan duurzame community based agroforestry ontwikkeling voor de productie van dit waardevolle kernhout. We proberen daarvoor toegang te krijgen tot deze mystieke internationale markt.
Wat is gaharu?
Gaharu is het harsachtige kernhout van de boom Aquilaria. Andere internationaal gebruikte namen zijn: agarwood, aloes wood en oudh. Het wordt gebruikt als wierook, parfum en als medicinaal ingredient in de oosterse pharmacie. Wilde gaharu behoort tot de duurste bosproducten ter wereld. De internationale vraag van 70% overtreft het aanbod tegen 30% (bron: CITES). Door illegale kap en stropen zijn veel subsoorten van de Aquilariaboom als bedreigde soort opgenomen in de lijst van het IUCN. De extreem hoge waarde van gaharu ligt aan het feit dat in de wilde natuur maar 5 op de 100 bomen onder zeer speciale omstandigheden de gewilde hars produceert.
De bevolking van het Midden-Oosten is naast China grootverbruiker. Waarschijnlijk al meer dan vierduizend jaar wordt gaharu gebruikt binnen hun culturen. Zou gaharu naast de kruidnagel (cenkeh) en nootmuskaat (pala) de achterliggende reden kunnen zijn van de handelsroute naar Maluku vanuit India, Japan, China en de Arabische landen?
Maluku is van nature een thuis voor een aantal subsoorten van Aquilaria. Helaas zijn ook hier in de jungle volwassen bomen van 50 jaar en ouder nagenoeg uitgestorven vanwege grootschalige strooptochten in de jaren ’90.
Vooruitzicht
Jonge bomen zijn wel nog steeds te vinden op de Molukken. In een aantal gebieden op het eiland Seram gedijt de Aquilaria bijzonder goed. Daarom zijn we een pilot project begonnen waarbij we kleinschalig beplanten. De productie van het kernhout zal later kunstmatig opgewekt worden door middel van inoculatietechnieken. Dat duurt nog een aantal jaar.
Het is een weg van de lange adem. De supply chain van gaharu is gesloten en weinig transparant. Alles valt of staat met de juiste stakeholders in het netwerk. Vanuit technisch perspectief hebben we nu, op redelijk niveau, de relevante kennis in huis. Beachhead is hierin verbonden binnen een deskundig internationaal netwerk. De eerste gunfactor is er vanwege het inclusieve karakter met betrekking tot dorpsgemeenschappen. Ten tweede is er interesse voor de agroforestry aanpak. Dus geen grootschalig geïrrigeerde plantages, kunstmest en pesticiden. Het moet de kwaliteit, het aroma en de authenticiteit ten goede komen, volgens de experts.
Het zal de zeldzame kwaliteit van wilde gaharu natuurlijk nooit worden. Echter door uitsterven van volwassen wilde bomen, stijgt de prijs van gecultiveerde premium gaharu. Wij hopen dat in de toekomst de boeren een kwaliteit mogen leveren die de authenticiteit van de wilde gaharu benaderd. En daarmee een herleving van gahuru Maluku op de Arabische en Chinese markt.
Wordt vervolgd…
o
Leuk om te vermelden: tijdens ons supply chain onderzoek waren wij aanwezig bij de docu-opnamen van Al-Jazeera in Singapore. De documentaire geeft een indringend beeld over hoe gaharu op verschillende wijze wordt beleefd in de wereld. En gaat dieper in op een aantal schaduwzijden die voorkomen binnen de business.