Tour agency Ambon

Picture9
DSCN0848 1280×600
IMG_20170401_115500 1244×673
IMG_20170517_175640 (3)
DSCN1630 1280×400
IMG_1448 1280×689
IMG_20170507_100036
Snapshot – 2 1200×400
IMG_2350 1200×866
DSCN1629 1200×400
P_20160815_160543 280×720
IMG_20170325_221335 1280×600
PlayPause
Shadow
Project :Tour agency Ambon
Activiteit :verkennend onderzoek en support micro-onderneming
Doel :Risico analyse tour agency, samenstellen tour-aanbod, wetgeving, samenwerking Maluku Backpackers
Locatie : vestiging: Ambon. aanbod: Maluku, Maluku Utara, Papua
Product/dienst:tour- & excursion packages, customized tours, advies, reisbegeleiding, booking services, rental
Looptijd :september 2017 – sinds 2018 on hold – deelonderzoeken blijven doorgaan

Ter herinnering aan Magdala Ferdinandus. Maggy is in april 2018 van ons heengegaan.

Het echtpaar Maggy en Vence uit Ambon speelden al tijden met het idee om een tour agency te beginnen. Maggy heeft ervaring als freelance reisgids en is actief in meerdere sociaal-maatschappelijke projecten. Ze kennen de weg in Maluku. We raakten er met elkaar over in gesprek. Beachhead heeft een aardig overzicht aan toeristische assets. Door de jaren heen hebben we, tijdens onze onderzoeken en activiteiten, vaak genoeg met verrassende cultuur, historie en natuur kennis mogen maken. Inclusief boeiende gesprekken en verhalen. Het geeft ons een beeld van de mogelijkheden. En onze eigen vrijetijdsbesteding helpt daar een handje bij. Maar in Maluku gaat er wat toerisme betreft, weinig van een leien dakje.

Een situatieschets

Maluku herbergt een schat aan natuurschoon en verschillende culturen. Dit alles is verweven in een gedeelde historie met verschillende volken in de rest van de wereld. Wij zijn geen historici maar vanuit de geschiedsschrijving over de kruidnagel en nootmuskaat valt veel te herleiden. En veel om over na te denken: over hoe de wereld al van oudsher met elkaar verbonden is door met name handel. En vervolgens oorlog en weer handel, enzovoorts. Jan Pieterszoon Coen heeft er ooit een zeer opmerkelijke uitspraak over gedaan. Actueel tot aan vandaag de dag.

Het historische één en ander komt op merkwaardige wijzen op Maluku samen. Niet dat Maluku daarin het enige gebied ter wereld is, er zijn er meer. Maar wij zitten nu eenmaal hier. Er zijn talloze verhalen te vertellen die tot de verbeelding spreken en tot inzicht leiden. De jaarlijkse Pattimuradag op 17 mei is daar een bekend voorbeeld van. De in- en uitheemse architectuur en civiele bouwkunde van vroeger helpen ons inlevingsvermogen daarbij. Althans in Europa. In Maluku zijn veel van die overblijfselen helaas niet meer zichtbaar. Dat is jammer.

De ideëen

Een officieel restoratieprogramma van forten, buitenposten, huizen, bruggen, havenhoofden en de ooit zo mooie parken zou, volgens ons, veel toeristen aantrekken. Gekoppeld aan een onderwijsprogramma geïntegreerd in het gehele ontwikkelingstraject. En de periode daarna. Voor de toerist en voor de dorpsgemeenschappen. Vanuit meerdere perspectieven. Moet het wél Maluku breed worden aangepakt. Wellicht via een strategische lobby bij UNESCO. Dat zou het tourisme een boost kunnen geven. In het bijzonder voor de dorpsgemeenschappen. Stel je voor… gaan wij dat karretje trekken?

Aangezien dát er voorlopig niet aan zit te komen, lijkt voorbereiding op kleinere schaal een realister plan. Zo was de conclusie. Dus toch maar beginnen met een tour agency. In Ambon. Een lokaal reisburo voor dagtripjes, excursies, expedities, boot- en fietstochten, rondritjes en wandelingen. In samenwerking met het tour guide netwerk van Maluku backpackers waar Maggy en Vence deel van uitmaken. En zo is de samenwerking begonnen.

De hindernissen

Alhoewel Maluku absoluut veel te bieden heeft aan toeristen, lijkt het overgrote deel aan bezienswaardigheden in verborgenheid haar tijd uit te zitten. Het gemiddelde aantal toeristen wordt voornamelijk opgekrikt door Molukkers uit Nederland. Logisch. Aan de ene kant heeft Maluku daardoor nog een authentiek karakter. Hier geen Phuket of Bali taferelen. Aan de ander kant zijn bezienswaardigheden vaak moeilijk bereikbaar. Althans naar gemiddelde westerse maatstaven. Met andere woorden: het is er allemaal wel maar zie er maar te komen. En engels wordt hier nog maar weinig gesproken.

Afwezigheid van infrastructuur in brede zin: voor een beetje backpacker geen probleem. En wellicht wenselijk. Maar Maluku is, gemiddeld gezien, niet een gebied voor een rustige familievakantie met jonge kinderen. Er zal per definitie moeten worden geïmproviseerd, soms met afzien. Dagelijks. Ook in het hotel. En overal onderweg.

Bijvoorbeeld: de watervallen in de dicht beboste bergen bij Hative Besar op Ambon zijn prachtig. Voor de unieke foto’s en de verkoelende duik. Dicht bij de hoofdweg van en naar de airport. De looproute er naar toe duurt echter een dikke twee uur, zonder paden, door ongerepte natuur . Authentiek is het absoluut. Een bijzondere ervaring die je niet vergeet. En geen toerist te bekennen. Die zijn er gewoonweg niet. Alleen… enig minimaal comfort naar westers model ook niet.

Voor de hardcore packpacker zal dit fantastisch klinken. En die komen ook. Maar het blijft een handje vol. Op een uitzondering na lijken de meeste backpackers niet verder te komen dan Bali, Lombok en de hele rits Gili eilanden. Ondanks dat Maluku alweer meer dan dertig jaar een flink hoofdstuk heeft in de Lonely Planet.

De vragen

En zo zijn er meer merkwaardigheden. Wat zijn daar de achterliggende redenen van? En verder: hoe moet het aanbod van de tour agency georganiseerd worden? Wie willen we bereiken via welke media? Met wie of welke organisaties moeten we ons netwerk uitbreiden? Hoe betrouwbaar zijn alle schakels in het netwerk? Wat zijn vervolgens de opstartkosten? Of beginnen we zo basic mogelijk en voorlopig zonder kantoor maar wel met een website? We kozen voor het laatste.

Vanaf dan zullen nog vele vragen beantwoord moeten worden. Want de eenvoudige start is slechts het begin van een visie voor Maluku.

Posted in Projecten, Toerisme and tagged .